הטיפול האנטי סרטני יכול להשפיע על הגוף שלך בדרכים רבות. טיפול בסרטן יכול לשנות את ההרגשה הפיזית ואיך שאת רואה את עצמך. זה יכול להשפיע גם רגשית, רוחנית ומינית לפני הטיפולים, במהלכם ולאחריהם. זה עלול לשנות את הדימוי העצמי שלך ויכול להשפיע על מערכות היחסים שלך. וזה לגמרי נורמלי.

זה נורמלי שעולות חששות ודאגות לגבי הנושאים האלו במהלך ולאחר טיפול בסרטן.
למרות שיש בזה קושי נסי להיות מודעת לתחושותייך. נסי למצוא דרכים לדבר על הרגשות הללו עם בן/בת הזוג ועם הצוות הרפואי. הקפידי לדבר על החששות שלך כדי שלא תהיה להם השפעה ארוכת טווח עליך. ותזכרי – יש מה לעשות.

מהן ההשפעות המיידיות של טיפול בסרטן גינקולוגי?

  • השפעה על רמות האסטרוגן בגוף (אחד מההורמונים הנשיים) – כימותרפיה יכולה להוריד את רמות האסטרוגן ולגרום לאי ספיקת שחלות ראשונית. המשמעות היא שהשחלות אינן מייצרות הורמונים ומשחררות ביציות. התסמינים עשויים לכלול גלי חום, מחזור לא סדיר או ללא מחזור, ויובש בנרתיק, שעלול להקשות או להכאיב את יחסי המין. כימותרפיה יכולה גם לגרום לרקמת הנרתיק להיות דקות יותר, מה שעלול לגרום לפצעים.
  • אובדן האסטרוגן עלול לגרום להתכווצות, דילול ואובדן גמישות של הנרתיק, יובש בנרתיק, גלי חום, דלקות בדרכי השתן, שינויים במצב הרוח, עייפות ועצבנות. אם את חשה תסמינים אלו – שוחחי עם הצוות המטפל בך – אולי את זקוקה לטיפול הורמונלי חלופי.
  • לאחר ניתוח או טיפול קרינתי, יש גירוי באזור הנרתיק והאגן. שרירים, עצבים ואיברים עשויים להיפגע. גירוי של האגן עלול לגרום לבעיות בפעילות יומיומיות כגון מתן שתן, יציאות, הליכה או תחושת כאב. את עלולה להרגיש חוסר חשק ליחסי מין או חוסר נוחות בזמן קיום יחסים. לעתים קרובות תופעות הלוואי הללו משתפרות לאחר סיום הטיפולים.
  • טיפול בקרינה לאגן (לאיברים סמוכים לצוואר הרחם והרחם כגון שלפוחית השתן, המעי הגס, השחלות, פי הטבעת, הרחם או הנרתיק) עלול לגרום גם הוא לרמות אסטרוגן נמוכות ולפיכך ליובש בנרתיק, אובדן גמישות, התקצרות והיצרות נרתיקית (נרתיק פחות אלסטי, צר וקצר יותר), החלשות שרירי הנרתיק, דופן נרתיק דק, גרד בנרתיק, צריבה ודלקת. אלו יכולים גם הם לגרום לכאב ואי נוחות במהלך יחסי מין. גם בזה יש איך לטפל! שאלי את הצוות המטפל בך על פיזיוטרפיה נרתיקית.

עמותת הבית של בר כאן כדי לסייע לך בפיזיוטרפיה הנרתיקית, ומסבסדת עבורך סט מאמנים נרתיקיים מתקדמים המותאמים למבנה האנטומי של גוף האישה ועשויים סיליקון רך לנוחות מירבית.

עלות הסט 219 ש"ח (בחנויות המסחריות עלות הסט עומדת על 450 ש"ח). ניתן להוסיף 30 ש"ח ולקבל את הסט במשלוח עד הבית.

לרכישה לחצי כאן

למדריך שלנו כיצד לבצע פיזיוטרפיה נרתיקית לחצי כאן.

  • לאחר שהטיפול בסרטן הסתיים, תרגישי שיפור. תרופות יכולות לעזור לשלוט באי נוחות. ההשפעות המיידיות של הטיפול עשויות להימשך עד שלושה חודשים. אם יש לך אי נוחות או תסמינים אחרים מעבר לתקופה זו, אנא ספרי לרופאה שלך.

דרכים לניהול בעיות בריאות מיניות

רוב הנשים יכולות להיות פעילות מינית במהלך הטיפול – אנא וודאי עם הצוות הרפואי שלך אם חלילה ישנן הגבלות. לדוגמה, ייתכנו מקרים במהלך הטיפול שבהם את נמצאת בסיכון מוגבר לזיהום או דימום וייתכן שיומלץ לך להימנע מקיום יחסי מין. לאחר הטיפולים ולאחר קבלת אישור מהצוות הרפואי, זה תלוי בך ובתחושות והרצונות שלך.

בכל מקרה למרות הקשיים הגופניים ישנן אפשרויות לשיפור והקלה:

  • מאמן \ מרחיב נרתיקי שיעזור למנוע הדבקויות לאחר קרינה לאגן. לרכישה לחצי כאן 
  • תחליפי הורמונים נשיים – כדורים ומדבקות (במרשם רופא בלבד)
  • ג'לים או קרמים לנרתיק כדי לעצור תחושות: יובש, גירוד וצריבה
  • חומרי סיכה לנרתיק לשימוש במהלך קיום יחסים
  • קרם אסטרוגן נרתיקי – במרשם רופאה
  • תרגילים לשרירי האגן להורדת כאבים, שיפור החזקת שלפוחית השתן, שיפור תפקוד המעיים והגברת זרימת הדם לאזור, מה שיכול לשפר את הבריאות המינית
  • נהלי יומן תופעות לוואי קשורות: שוחחי עם הרופא או האחות שלך על בעיות כגון כאב, עייפות, נשירת שיער, אובדן עניין בפעילויות יום יומיות, עצב או בעיות שינה, שעלולות להשפיע על חיי המין שלך.
  • היי פתוחה ודברי על תופעות הלוואי שאת חשה – זה יכול לעזור לך לקבל את הטיפול והתמיכה שאת צריכה כדי להרגיש טוב יותר, ובעיקר להרגיש לא לבד… כי הרבה מאיתנו חשות את זה.
  • קבלי תמיכה וייעוץ: במהלך תקופה זו, את עשויה גם להפיק תועלת מהשתתפות בקבוצת תמיכה ולדבר עם מטפלת או יועצת מינית.

שאלות ותשובות

  • האם החשק המיני שלי ישתנה?

ישנן סיבות פיזיות רבות לירידה בחשק המיני, כגון כאב, בחילות ועייפות. הטיפול יכול גם להוריד את רמות ההורמונים שגורמים לירידה בחשק.
ייתכן שאת ובת\בן זוגך תפחיתו את התדירות שבה אתם מקיימים יחסי מין לאחר הטיפול עד ששניכם תרגישו בנוח. את עשויה למצוא גם דרכים שונות להיות ביחסים אינטימיים. כל עוד את מעוניינת בזה, יש דרכים להתחבר.

גם הצפה רגשית יכולה להוריד את החשק המיני. להיות יותר בנוח עם עצמך ולקבל את השינויים הפיזיים שלך הוא המפתח. הכרת התחושות שעולות לגבי כל השינויים, וקבלת הרגשות הללו, היא חלק מתהליך ההחלמה. רבים מהנושאים האלה שיכולים לשנות את החשק המיני שלך משתפרים עם הזמן.

  • מה עם קיום יחסי מין כואב?

אם קיום יחסי מין כואבים, דברי עם הרופא שלך כדי למצוא את הסיבות לכאב. הכאב יכול מכמה סיבות:

  • יובש נרתיקי
  • הצרות הנרתיק והידקקות של דופן הנרתיק.
  • האם זה נורמלי להרגיש עצובה?
כן, להרגיש עצובה זה נורמלי. עצב ודיכאון יכול להיגרם ממגוון סיבות, כמו לדוגמה על ידי האבחנה והטיפול בסרטן. הרגשות שלך לגבי עצמך והמצב שלך יכולים להשתנות הרבה במהלך הטיפולים. כדאי לבקש ייעוץ ו/או תרופות שיעזרו לך להחזיר לעצמך תחושת שליטה והנאה בחייך. אנא דברי עם הצוות המטפל שלך על איך את מרגישה כדי שהם יוכלו לעזור לך.
  • איך בן זוגי ירגיש \ בת זוגתי תרגיש?

סרטן גינקולוגי מביא ללחצים רבים על מערכות היחסים. חשוב מאוד לדבר בכנות עם בת/בן הזוג. חשוב גם להכיר ברגשות והתחושות שעולות לגבי כל דבר. תקשורת בריאה היא המפתח לצלוח את התקופה הזו.

כדי שבני הזוג יבינו ויקבלו את השינויים שאת עוברת, צריך לוודא שאת אומרת את אשר על ליבך. חשוב שבן הזוג שלך יבטא גם את הפחדים, החששות והרגשות שלו. זה דורש תקשורת ועבודה, אבל זה יכול להיעשות. תקשורת מיטיבה בנושאים האלו מקלה עלינו.