כימותרפיה
ממשפחת האנטי-מיקרוטובולים
היצאמטין® – ®Hycamtin
טופוטקאן מעכבות טופואיזומראז I
היצאמטין – Hycamtin המוכר גם כטופוטקאן מעכבות טופואיזומראז I הינו טיפול כימותרפי ממשפחת האנטי-מיקרוטובולי. טופוטקאן פועל על ידי חסימת פעולתו של אנזים בתאים הנקראים טופואיזומראז, אנזים זה נחוץ לשכפול התא וצמיחת הגידול. תאים זקוקים לאנזים הזה כדי לשמור על ה-DNA שלהם בצורה הנכונה כשהם מתחלקים. חסימת אנזים זה מובילה לשברים ב-DNA, מה שמוביל למוות של תאי סרטן.
מיועד לטיפול ב:
סרטן השחלה, סרטן צוואר הרחם
סל בריאות
כלול
משולב עם
X
אופן קבלת תרופה
IV/פומי
משך טיפול מקובל:
בהתאם למצב
רוטינת טיפול
תלת שבועי במשך 5 ימים או שבועי
תופעות לוואי שכיחות
כמותרפיה היצאמטין – Hycamtin מטרתה לפגוע בתאי הסרטן והוא עלול לגרום גם לפגיעה בתאים בריאים, מה שעלול לגרום לתופעות לוואי. התופעות משתנות בהתאם לסוג הטיפול ולתגובה האישית של כל אחת.
בכל מקרה של עליית חום מעל 38° תצרי קשר עם הצוות המטפל.
כימותרפיה וקרינה יכולים לדכא את יכולת מח העצם לייצר תאי דם, מה שמוביל לירידה בספירת תאי דם אדומים (אנמיה). מצב של אנמיה בקרב חולות סרטן עשוי להופיע בעקבות הטיפולים בסרטן, כגון כימותרפיה והקרנות. אנמיה יכולה לגרום לעייפות, חולשה וקוצר נשימה.
כתמים סגולים ירידה במספר הטסיות בדם. טסיות דם הן התאים שעוזרים לדם להצטבר ולעצור את הדימום. כאשר ספירת הטסיות שלך נמוכה, את עלולה להחבל או לדמם הרבה או בקלות רבה ונוצרים כתמים סגולים או אדומים זעירים על העור. מצב זה נקרא טרומבוציטופניה.
בחילות הן כאשר את מרגישה בחילה בבטן, כאילו את עומדת להקיא אבל לא. תחושה זו יכולה להיות נוכחת לאורך זמן.
ניתן לתאר בחילות כתחושת בחילה או אי נוחות בחלק האחורי של הגרון והבטן. קיימות היום תרופות רבות אשר יכולות להקל על בחילות וכדאי מאוד להתייעץ עם הרופא\ה שלך לגבי הקלת הסימפטומים שאת חווה.
בחילות יכולות להוביל להקאות, ולפעמים בחילות והקאות קורות בו-זמנית, אבל הן יכולות להיות גם בעיות נפרדות לחלוטין. כשאת מקיאה, שרירי הבטן מתכווצים (לוחצים) ודוחפים את תוכן הקיבה (נוזלים ומזון) החוצה דרך הפה, דבר שיכול גם לגרום לשרירים תפוסים, התייבשות ועוד. קיימות היום תרופות רבות אשר יכולות להקל על בחילות והקאות וכדאי מאוד להתייעץ עם הרופא\ה שלך לגבי הקלת הסימפטומים שאת חווה. אם את סובלת מהקאות, אנא התייעצי עם הרופא\ה שלך וספרי לו\ה על התסמינים שלך.
שלשול מתייחס ליציאות תכופות, רכות, רפויות או מימיות מהרגיל. זה יכול לגרום לכאבי בטן, התכווצויות או אי נוחות ועלול להוביל לסיבוכים אחרים כגון התייבשות, חוסר איזון אלקטרוליטים וזיהומים. יש להתייעץ עם הצוות הרפואי באם את סובלת משלשולים. קראי עוד…
עצירות מתרחשת כאשר יש לך יציאות נדירות והצואה קשה, יבשה ויש קושי בהוצאת הצואה. את עלולה גם לחוות התכווצויות בטן, נפיחויות ובחילות. שתי הרבה נוזלים ואכלי יותר פירות וירקות טריים. אנא דווחי לצוות הרפואי אם את חווה עצירות ממושכת. בנוסף, כדאי מאוד להתייעץ עם הצוות הרפואי על הסימפטומים שאת חווה, משום שניתן יהיה להקל עליהם.
במתן תלת שבועי נשירה מלאה. במתן שבועי נשירה חלקית. שיער הראש ובחלקים אחרים בגוף עשוי לנשור במהלך הטיפולים. לרבות הריסים, הגבות, שיער בתי השחי, שיער הרגליים והידיים ולפעמים שיער הערווה. בדרך כלל השיער יצמח בחזרה לאחר סיום הטיפול. הוא עלול לצמוח בחזרה בחוזק שונה, צבע שונה או להיות מתולתל מבעבר.
חוסר יכולת להרגיש תחושת חום או קור, חוסר תחושה או עקצוץ באצבעות או בהונות. הם לרוב זמניים ויכולים להשתפר לאחר סיום הטיפול. חשוב מאוד לדווח לצוות הרפואי בכל תחושה של נוירופתיה על מנת לקבל מענה הולם ולהימנע מנזק בלתי הפיך.
סיכון מוגבר ב-5-8 שנים לאחר קבלת הטיפול. למרות שהסיכון נמוך, לשורדי סרטן יש סיכוי מעט גבוה יותר לפתח סרטן שני בהשוואה לאנשים בני אותו גיל שלא חלו בסרטן. משמעות הדבר היא שחשוב עוד יותר לשורדי סרטן להיות מודעים לגורמי הסיכון לסרטן שני ולשמור על טיפול בריאותי טוב.
נדיר. בפעמים הראשונות בהן תחשפי לכימוטרפיה, תתכן תגובה אלרגית קלה במהלך הטיפול או זמן קצר לאחריו. זה יכול להיות פריחה, גירוד או פנים אדומות. בדרך כלל תינתן לך תרופה ממש לפני הטיפול כדי למנוע או להפחית את הסיכון לתגובה אלרגית. בתגובה אלרגית קשה או חריפה יחליפו את הטיפול, ולכן חשוב מאוד לדווח לצוות הרפואי על כל תחושת אלרגיה שאת חווה ולהתייעץ עם רופאייך.
אנו עושות כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעות זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות ייעוץ רפואי או המלצה רפואית. אנו מעודדות את מי שחפצה בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים
ניווט מהיר
כתובת למשלוח דואר:
שמואל שניצר 3, תל אביב 6958312