דימוי עצמי וסרטן
דימוי עצמי כמושג, זה האופן שבו אנחנו רואות את עצמנו. השינויים הפיזיים והרגשיים שמתלווים לגילוי והטיפול בסרטן, יכולים לשנות את הדימוי העצמי שלך. הדימוי העצמי שלך עשוי להיות בלתי נפרד מהדימוי הגוף שלך, שזההאופן שבו את רואה ומרגישה לגבי הגוף שלך. מאוד דומה, אך שונה כי דימוי עצמי מתייחס גם לפרמטרים אחרים. חלק מהשינויים בדימוי העצמי שלך עשויים להיות חיוביים וחלקם עשויים להיות שליליים. מאמר זה ידבר על כמה מהשינויים שאת עשויה להבחין בהם, וכיצד ניתן לטפל בהם.
שינויים פיזיים ודימוי גוף
הסרטן והטיפול בו יכולים להביא לשינויים במראה שלך. אנשים רבים עם סרטן הופכים להיות יותר מודעים לעצמם ולשינויים הגופניים, הם עשויים להרגיש נסערים או עצובים על השינויים בגופם. זה נ-ו-ר-מ-ל-י ומובן. השינויים הפיזיים הנפוצים של סרטן או הטיפול בו כוללים:
- איבוד שיער.
- עלייה במשקל או ירידה במשקל.
- צלקות מניתוח או כוויות כתוצאה מהקרנות
- פריחה , בדרך כלל כתופעת לוואי של תרופות מסוימות.
- חוסר פיסי באיבר , כגון שד.
- תלות בעזרים כגון סטומה, (פתח מהגוף, מעשה ידי אדם)
- שינויים במראה הפנים שלך, בעקבות התשישות הכרונית או שינויים עקב טיפול בסרטן בראש או בצוואר.
- אובדן אנרגיה, שגורם לך לוותר על פעילויות שהיית נהנית מהן בעבר.
- בעיות במיניות ו/או אובדן פוריות.
השינויים פיזיים יכולים להשפיע על דימוי הגוף שלך – מה שעלול להשפיע על הדימוי העצמי שלך. אומנם חלק מהשינויים הללו ישתפרו ככל שיחלוף הזמן לאחר הטיפול, , חלקם עשויים להימשך זמן רב.
הקפדי לשתף את הצוות המטפל שלך בכל חששותיך. מומלץ לשאול כמה זמן כל שינוי כזה צפוי להימשך. עבור חלק מהשינויים ישנם אמצעים שיכולים לעזור , כמו טיפול ממוקד בפריחה, או שימוש בטכניקות מסויימות שמטרתן להקל על העייפות. הצוות המטפל שלך יכול גם לעזור לך למצוא דרכים להתמודד עם הרגשות שנלוות לשינויים אלו.
לעיתים, ובמיוחד כאשר הסרטן גרם לשינויים קבועים יותר בגופך, כגון צלקות ניתוח/כוויות או אובדן של איבר – קבוצת תמיכה עם אנשים שעברו שינויים דומים עשויה להועיל רבות.
שינויים רגשיים
הסרטן עלול לשנות חלקים רבים בחייך, ממערכות יחסים, לעבודה, ועד תחביבים. ייתכן שיהיה עליך לשנות כמה תוכניות עתידיות, בהתאם לאבחון ולתוכנית הטיפול שלך. הסרטן אף עלול להשפיע על תוחלת החיים שלך. כל הדברים האלה יכולים להעלות רגשות קשים, כולל:
- עצב
- חרדה
- פחד
- כעס
- תסכול
- אשמה
- חוסר ודאות
- דאגה לגבי אינטימיות
את גם עלולה להרגיש חוסר שליטה, בודדה או שונה מכולם. זה מובן ונפוץ, אבל חשוב ליידע מישהו אם הרגשות האלו מתמשכים.
סרטן יכול גם לגרום לשינויים חיוביים. לדוגמה, את עשויה להרגיש:
- הערכה לחוזק של הגוף שלך.
- שלווה.
- הכרת תודה.
- מודעות לכך שהחיים של כולם קצרים ומיוחדים.
- הערכה והוקרה על המערכות היחסים החדשות שרקמת עם מטפלים/ות או עם מטופלות אחרות.
דברים שנראו חשובים בעבר עשויים להיראות לך פחות חשובים כעת, מכיוון שאת מתמקדת בסדרי עדיפויות חדשים. זה יכול להיות שינוי חיובי – שכן דאגות קטנות, חשובות פחות. ייתכן שעכשיו יש לך מושג ברור יותר לגבי המטרות האישיות שלך ומשמעות חייך.
וכן, זה בסדר גם אם את מרגישה רגשות סותרים – רגשות חיוביים ושליליים, בו-זמנית.
עם שינויים בדימוי העצמי שלך כאשר את חהתמודדות ולה בסרטן
הנה כמה טיפים שיעזרו לכן להתמודד עם שינויים בדימוי העצמי שלכן.
תאפשרי לעצמך לקבל עזרה. תאפשרי לאנשים אחרים לתמוך בך. אפשרי לאנשים סביבך לספק עזרה. אל תפחדי לבקש ולקבל עזרה, כולל במשימות שגוזלות הרבה אנרגיה או במשימות שאת לא אוהבת לעשות. זה יכול לתת לך יותר זמן להתמקד בריפוי. קבלת תמיכה יכולה להיות מבני משפחה או חברים, או מהצוות המטפל.
בנוסף, את התמיכה ניתן לקבל גם מאנשים אחרים שאת פוגשת במהלך ההתמודדות שלך עם הסרטן, באמצעות קבוצות תמיכה – פרונטליות, מקוונות, או תוכניות אחרות דומות. שיח עם נשים במצב דומה לשלך עשוי לעזור לך להבין מה עובר עליך, להרגיש פחות לבד ולתת לך תקווה.
בקשי עזרה מהצוות הרפואי שלך. תני לצוות המטפל שלך להכיר את הדאגות שלך. הם יכולים לעזור לך להבין למה את יכולה לצפות מהמשך הטיפולים שלך. הם יכולים לומר לך אם הטיפול הספציפי שאת תקבלי יכול לגרום לנשירת שיער ומתי זה עלול לקרות, כדי שלא תופתעי מזה. הם יכולים גם ליידע אותך אם יש דרכים למנוע את נשירת השיער או לעזור לך למצוא פאה או כיסוי ראש אחר.
הצוות המטפל שלך יוכל גם לומר לך מהן האפשרויות שלך לניתוח שחזור. ניתוח מסוג זה יכול להחזיר את התפקוד לחלקים בגופך שניזוקו במהלך הטיפול בסרטן. סוגים נפוצים של ניתוחים משחזרים כוללים השתלת שד, איבר או עין מלאכותית, וטיפול ברקמת צלקת.
עבודת שיקום עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. עזרה מקצועית של יועצ/ת יכולה לעזור לך להתמודד עם תחושות קשות או סותרות ועם שינויים פיזיים.
נסי להישאר פעילה פיזית. פעילות גופנית יכולה לתת לך יותר אנרגיה ולעזור לך להרגיש טוב יותר במהלך הטיפול ולאחר סיום הטיפול. שוחחי עם הצוות המטפל שלך לגבי כיצד ניתן להתחיל להתאמן באופן בטוח, ועל סוגי התרגילים שיש להימנע מהם.
תני לעצמך זמן להסתגל. החדשות על אבחון הסרטן הן בלתי צפויות, וקבלתן עלולה לגרום לך להרגיש מוצפת. זה נורמלי שיקח לך זמן להסתגל למציאות החדשה הזו שהמחלה מביאה איתה, ולרגשות הרבים שאת חווה בעקבותיה, כמו גם לשינויים שחווים במהלך ואחרי הטיפול בסרטן. היי עדינה עם עצמך בזמן שאת מתרגלת לכל השינויים.
שאלות שכדאי לשאול את הצוות המטפל
- האם לטיפול המומלץ לסרטן איתו אני מתמודדת יש תופעות לוואי המשפיעות על המראה או על הגוף שלי, כמו נשירת שיער או צלקות?
- אם כן, מתי צפויים שינויים אלו לקרות? האם הם יהיו קבועים?
- האם ניתוח שחזור יהיה אופציה עבורי?
- האם הבריאות המינית או הפוריות שלי עלולה להיות מושפעת?
- עם מי אני יכולה לדבר במידה ואני חווה קשיים בדימוי העצמי שלי?
- האם קיימים במרכז רפואי זה שירותי ייעוץ למטופלות?
- איך אוכל להתאמן בבטחה בזמן סרטן?
- האם תוכל/י לעזור לי למצוא קבוצת תמיכה לאנשים שחוו חוויות דומות?
- האם יש תוכניות או שירותי תמיכה אחרים שיכולים לעזור לי עם הדימוי העצמי שלי?
אנו עושות כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעות זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות ייעוץ רפואי או המלצה רפואית. אנו מעודדות את מי שחפצה בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים
ניווט מהיר
כתובת למשלוח דואר:
שמואל שניצר 3, תל אביב 6958312