סרטן גינקולוגי יכול להשפיע על יכולת הרבייה של האישה, ולטיפולים בסוגי סרטן אלה עשויות להיות השלכות על הפוריות. טיפולים בסרטן כגון ניתוח, כימותרפיה והקרנות יכולים להשפיע על הפוריות על ידי פגיעה או הסרה של איברי הרבייה, שיבוש התפקוד ההורמונלי וגרימת אי ספיקת שחלות.

ההשפעה על הפוריות משתנה בהתאם לסוג ושלב הסרטן, הטיפולים הספציפיים המתקבלים וגיל האישה. אפשרויות שימור פוריות נבחנות בדרך כלל לפני תחילת הטיפול בסרטן. יש לתאם תוכניות לשימור הפוריות עם התכנית הכוללת לטיפול בסרטן ותזמון והיתכנות של שימור הפוריות עשויים להיות מושפעים מהדחיפות של הטיפול בסרטן.

אי פוריון יכול להיות תופעת לוואי קשה ומטרידה של טיפולי הסרטן.

זה אומר שלא תוכלי יותר להיכנס או להחזיק הריון. קשה מאוד להשלים עם אי פוריון ותחושת האובדן יכולה להיות חזקה עבור נשים בכל הגילאים, ובמיוחד לנו שהסרטן התפתח באיבריי הרבייה עצמם.

הרגשות שלך

להבין שאולי כבר לא תוכלי להביא ילדים לעולם יכול להיות קשה מאוד. לא כולן בטוחות אם הן רוצות ילדים או לא, אבל ביטול הבחירה שלך יכול להיות קשה מאוד להתמודדות.

 

כל אחת מאיתנו מיוחדת. לחלק מאיתנו זה יכול להיות הרסני חוסר יכולת להביא ילד לעולם, חלק מהנשים מקבלות את זה בקלות יותר, חלק מקבלות את הבשורה בשלווה בתחילת הטיפול ומאוחר יותר הנושא של אי פריון קשה להן. כל תחושה היא בסדר ונכונה.

 

את עשויה להרגיש שאיבדת חלק מעצמך ואת פחות נשית אם אינך יכולה להביא ילדים לעולם. את עלולה להיות מאוד עצובה או כועסת על כך שהטיפול גרם לשינויים בגופך. הביטחון העצמי שלך עלול להיפגע.
חשוב לזכור כל אלו הן תחושות נורמליות בתקופה לא נורמלית, יחד עם זאת לזכור, שאת לא פחות אישה או פחות נשית ואת לא לבד. 

 

מאוד כדאי לשוחח על הנושא עם הצוות המטפל, עם בת\בן הזוג ומטפל רגשי במידה ואת מרגישה צורך. 

 

כיצד טיפולי סרטן משפיעים על פריון

כיצד טיפול בקרינה עשוי להשפיע על הפוריות

טיפול בקרינה משתמש באנרגיה ממוקדת, כולל קרני רנטגן וחומרים רדיואקטיביים, כדי להשמיד תאים סרטניים. קרינה המכוונת לאיברי הרבייה של האישה עלולה להשפיע על פוריותה.

 

אם תוכנית הטיפול שלך כוללת טיפול בקרינה, הרופא שלך עשוי להמליץ ​​על שימור פוריות. 

האם הטיפול בקרינה יגרום לך לאי פוריות עשוי להיות תלוי בכמות הקרינה שהשחלות או הרחם מקבלים.

 

קרינה לרחם עלולה לגרום להצטלקות, מה שעלול להקשות על האיבר לגדול ולהתרחב לפי הצורך במהלך ההריון. נשים שחוות צלקות ברחם מהקרנה נמצאות בסיכון גבוה יותר ללידה מוקדמת, הפלות ותינוקות במשקל נמוך.

כיצד כימותרפיה עשויה להשפיע על הפוריות

תרופות כימותרפיות מכוונות לתאים שמתחלקים במהירות, ומשפיעות לא רק על תאים סרטניים שגדלים במהירות אלא גם על תאים נורמליים שהם חלק בלתי נפרד מתפקודים גופניים מסוימים. לדוגמה, הורמונים כמו אסטרוגן, המיוצרים על ידי השחלות, הם המפתח לתהליך המשחרר ביציות מדי חודש ומכין את הרחם להריון אפשרי. מכיוון שתאים אלו מתחלקים במהירות, נשים המקבלות כימותרפיה עלולות לחוות הפסקת פעילות שחלתית וגיל המעבר מוקדם.

כמו בהקרנות, כמות הכימותרפיה שאישה מקבלת משפיעה על סיכון הפוריות שלה: ככל שהמינון גבוה יותר, כך הסיכון גבוה יותר. הסיכון לאי פוריות גבוה יותר גם אצל נשים המטופלות הן בטיפול בקרינה והן בטיפול כימותרפי.

תרופות כימותרפיות מסוימות משפיעות על סיכון הפוריות של אישה יותר מאחרות. ייתכן שהרופא שלך יוכל לבחור את התרופה שלך על סמך רצונך להביא ילדים לעולם.

כיצד טיפול הורמונלי עשוי להשפיע על הפוריות

הרופא שלך עשוי להמליץ ​​על טיפול הורמונלי לטיפול בסרטן שלך – לבד או בשילוב עם טיפולים נוספים. חלק מהתרופות הללו, כמו טמוקסיפן, עשויות להעלות את הסיכון למומים מולדים אם תיכנס להריון. תרופות אחרות מדכאים הורמונים, ועלולים לגרום להפסקת פעילות שחלתית וגיל מעבר מוקדם.

כיצד טיפול ממוקד ואימונותרפיה עשויים להשפיע על הפוריות

מכיוון שטיפול ממוקד ואימונותרפיה הם עדיין חדשים למדי, אנו ממליצות כי שוחחי עם הרופא שלך לפני תחילת הטיפול על שימור הפוריות.

אפשרויות שימור פוריות

אבחון סרטן והחלטות לשימור פוריות יכולות להיות מאתגרות מבחינה רגשית. טיפול תומך, ייעוץ ומשאבים לרווחה רגשית הם גם מרכיבים חשובים מאוד בתוכנית הטיפול הכוללת.

מחקר והתקדמות טכנולוגית ממשיכות לשפר את אפשרויות שימור הפוריות עבור חולות סרטן. דיון על אפשרויות שימור הפוריות בשלב מוקדם בתהליך תכנון הטיפול מאפשר קבלת החלטות הכי נכונות בשבילך. זכרי, למרות האי פריון מוצעות בפנינו אופציות מסוימות לשימור הפריון. 

אפשרויות לשימור:

  • שימור ביצית (ביצית לא מופרית): 

 הקפאת ביציות היא הליך שבו ביציות בוגרות מוסרות מהשחלה ומוקפאות לשימוש מאוחר יותר בהפריה חוץ גופית (IVF). בהמשך ניתן להפרות את הביצית עם זרע במעבדה ליצירת עוברים ולהניח אותם ברחם. הקפאת ביציות היא הליך חדש יותר מהקפאת עוברים ואין לה רקורד ארוך של הצלחה כמו הקפאת עוברים, אך היא עשויה להתאים במיוחד אם אין לך בן זוג.

  • הקפאת עוברים (ביצית מופרית): 

הקפאת עוברים היא הליך שבו מוציאים ביציות מהשחלה ולאחר מכן מופרות עם זרע במעבדה ליצירת עוברים שמוקפאים לשימוש עתידי. כאשר את מוכנה לנסות להיכנס להריון, העוברים הקפואים מופשרים ומונחים ברחם.

  • הקפאת רקמת שחלה: 

הקפאת רקמת השחלה כוללת הסרה כירורגית של חלק מהשחלה או כולה ולאחר מכן הקפאת רקמת השחלה המכילה ביציות. מאוחר יותר, כאשר את מוכנה לנסות להיכנס להריון, הרקמה מופשרת ומוכנסת בחזרה לגופך. בהמשך אם רקמת השחלה שהוחזרה מתחילה לפעול כרגיל, ניתן לייצר ביציות וכך נשמר הפריון.

  • הסטת שחלות

אם צפויה קרינה ישירה לאזור האגן, ניתן לבצע הסטת שחלות בניתוח לפרוסקופי (Laparoscopic surgery). בשיטה זו מקבעים את שתי השחלות גבוה, בגבול העליון של עצמות האגן. חשוב לדעת לפני ההליך את שדה הקרינה המיועד על מנת להוציא את השחלות מחוץ לאזור זה. במהלך ההסטה נשמרת אספקת הדם לשחלות. במקרים רבים תיתכן נפילת השחלות חזרה למקומן המקורי, ולכן, רצוי לבצע ניתוח בסמוך ככל האפשר למועד ההקרנה.

-חסרונות השיטה:

כישלון בקיבוע ובאי-חשיפת השחלות לקרינה

פגיעה בכלי דם הגורמת לפגיעה בשחלה והפסקת תפקודה

היווצרות ציסטות (Cysts) שחלתיות

  • כריתת צוואר הרחם רדיקלית 

היא ניתוח המשמש לטיפול בנשים עם סרטן צוואר הרחם בשלב מוקדם, שירצו להיכנס להריון בעתיד. פעולה זו מסירה את צוואר הרחם, בלוטות הלימפה הסמוכות והחלק העליון של הנרתיק. לאחר מכן הרחם מחובר לחלק הנותר של הנרתיק, עם רצועה מיוחדת השומרת על הרחם סגור במהלך ההריון.

דרכים נוספות להביא ילד לעולם

  • באמצעות תרומת ביצית
  • שימוש בזרע שנתרם כדי שרופאים יוכלו להקפיא עוברים במקום ביציות
  • באמצעות עוברים שנתרמו
  • פונדקאות (כאשר אישה אחרת נושאת עבורך את התינוק)
  • אימוץ