מכון המחקר של הבית של בר

מכון המחקר של הבית של בר הוקם באפריל 2024 מתוך חזון לקדם בריאות נשים ולהביא לשיפור משמעותי באופן ההתמודדות של נשים בישראל עם סרטן גינקולוגי. המכון פועל מתוך תפיסה של evidence-based advocacy (שינוי מדיניות מבוסס הוכחות) ומשלב בין רפואה, חקר חוויות של נשים המתמודדות עם מחלה וקידום מדיניות.

בשנים האחרונות חלו שינויים מהותיים בעולם האונקולוגיה – התקדמות מדעית, טיפולים חדשניים ועלייה בשיעור ההישרדות. יותר ויותר נשים חיות לצד המחלה ואף נרפאות ממנה. במציאות הזו נדרש מחקר מסוג חדש – כזה שמתמקד לא רק בגידול אלא גם באישה: בתהליך שהיא עוברת, באתגרים שהיא חווה ובשיקום חייה.

כעמותה מובילה, הבנו שעלינו ליזום את המחקרים החסרים במקום להמתין להם. לכן, הקמנו את מכון המחקר כגוף עצמאי שמטרתו לייצר נתונים איכותיים על סרטן גינקולוגי מנקודת מבטן של מטופלות – ולמנף אותם לטובת שינוי מערכתי, קידום מדיניות מבוססת-ראיות והעצמת נשים.

לצד מחקרים איכותניים ומחקרים תצפיתיים, המכון מוביל הקמה של מאגר מידע ייחודי העוסק בסוגי הסרטן הגינקולוגיים ובדרכי הטיפול בהם – תוך שמירה קפדנית על אתיקה, פרטיות ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות לאנונימיזציה. המאגר מהווה תשתית חדשנית למחקר רפואי שיכול להניב תובנות חדשות, להנחות תהליכי קבלת החלטות ולשפר את איכות החיים של נשים בישראל ובעולם.

מכון המחקר פועל בשיתוף פעולה עם מיטב המרכזים הרפואיים בישראל ומיטב הקלינאיים בארץ ובעולם. כבר בחודשים הראשונים לפעולתו, מכון המחקר מוביל מחקרים פורצי דרך, מציג נתונים בכנסים בינלאומיים ומהווה מודל השראה לעמותות דומות באירופה ובמדינות נוספות.

את מכון המחקר מנהלת בהתנדבות ד"ר זוהר מגן, ופרופ' צבי ואקנין משמש כיו"ר מכון המחקר בהתנדבות. למכון צוות ענף שצבר מומחיות ידע וניסיון בתחומים אותו חוקר.

לשיתופי פעולה ניתן לשלוח מייל לד"ר זוהר מגן: zohar@women-cancer.org

צוות מכון המחקר

פרופ' צבי ואקנין, יו"ר מכון המחקר

פרופ' צבי ואקנין הוא מנהל היחידה לגינקולוגיה-אונקולוגית במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). פרופ' ואקנין מכהן כיו"ר מחוז תל אביב של האיגוד לגינקולוגיה ומיילדות, וכיהן כיו"ר החברה הישראלית לגינקולוגיה אונקולוגית. מומחה בטיפול במצבים סרטניים וטרום סרטניים בגישות רובוטיות, לפרוסקופיות ופתוחות. את תחום עיסוקו בגינקו-אונקולוגיה החל בעת השתלמות בקנדה, במרכז מהמובילים בעולם, והיה מחלוצי ניתוחים רובוטיים בישראל. פרופ' ואקנין מלווה את העמותה שנים רבות ומשמש כיו"ר מכון המחקר של העמותה (בהתנדבות).

זוהר

ד"ר זוהר מגן, מנהלת מכון המחקר

זוהר סיימה בהצטיינות תואר ראשון במדעי בעלי חיים באוניברסיטה העברית ומייד לאחר מכן התקבלה ללימודי רפואה וטרינרית.
בשנת 2013 זוהר סיימה את לימודי הרפואה הוטרינרית ועבדה בכמה מרפאות באזור השרון.
ב-2016 זוהר עשתה הסבה והתחילה לעבוד כיועצת רפואית בחברת תרופות בתחום הסרטן.
ב-2018 זוהר נבחרה להקים ולהוביל את התחום של סרטנים גניקולוגים בחברת התרופות, בתוך המחלקה הרפואית.
זוהר הצטרפה לעמותה הבית של בר ב-2023 ומשמשת כמנהלת רפואית של העמותה וממקימות מכון המחקר של העמותה.

ד"ר יעל מייזלס, חוקרת ראשית

ד"ר יעל מייזלס היא מדענית וחוקרת אשר מקדישה את הקריירה שלה לבריאות האישה. יעל עלתה ארצה ועשתה דוקטורט בביולוגיה התפתחותית וחקר הסרטן באוניברסיטה העברית. ליעל ניסיון של למעלה מעשרים שנה במחקר בתחום הסרטן, תחילה באוניברסיטה העברית ולאחר מכן באוניברסיטת אריאל. היא מחנכת נלהבת, עובדת גם ככותבת ועורכת עצמאית ונהנית לעזור לאנשים באקדמיה ובתעשייה לספר את הסיפור שלהם בצורה ברורה ויעילה.

ד"ר ליאת אנקר קיטאי, מנהלת מידע קליני

ליאת נולדה וגדלה במלבורן אוסטרליה ומתגוררת כבר מעל 20 שנה בישראל. את השנים הראשונות שלה בישראל הקדישה ללימודים אקדמיים, כולל לימודי דוקטורט בתחום מדעי הרפואה באוניברסיטת תל אביב. כבר למעלה מעשור ליאת עובדת בתפקידם מגוונים בתעשיית הפארמה והמכשור הרפואי. בתפקידיה הקודמים ליאת הייתה אמונה על תחום סרטני הנשים כמנהלת רפואית בחברת AstraZeneca, הובילה יוזמות מדעיות מגוונות כולל שיתופי פעולה עם איגודי רופאים וכנסים מדעיים, שימשה כמומחית רגולציה גלובלית בחברת Novocure והייתה אחראית על הגשות קליניות ומסחריות ברחבי העולם לשם פיתוח ורישום המוצר. בתפקידה הנוכחי היא מנהלת רפואית בחברת Sanofi בתחום האימונולוגיה.

ניצן שוורץ, עוזרת מחקר

ניצן היא סטודנטית לתואר שני במדעי המוח באוניברסיטת תל אביב, והגיע אלינו ארצה מקליפורניה. במחקרה באוניברסיטה היא מתמקדת בקשר בין קוגניציה וחוויות יום-יומיות למחזור החודשי. לפני מעברה לישראל, ניצן עבדה במרכזי טיפול לבריאות נשים וקליניקות פסיכיאטריות בקליפורניה. במכון המחקר ניצן מעורבת בכלל המחקרים השונים.

פרסומים אחרונים של מכון המחקר

להלן חלק מפרסומי מכון המחקר בשנים האחרונות:

  • ESMO Gynecological Cancers 2025 (וינה, אוסטריה) – הפרסום תחת אמברגו כעת.

  • World Cancer Congress 2024 (ג'נבה) – הצגה בעל-פה במסגרת מסלול סנגור ומדיניות בריאות: מקרה בוחן של פעילות העמותה להכללת טיפול חדש בסל הבריאות הישראלי. ההצגה (תקציר מס’ 458) תיארה את מאמצי עמותת “הבית של בר” בשנת 2023 לקדם מימון ציבורי לקומבינציית התרופות פמברוליזומב+לנוואטיניב לחולות סרטן רירית הרחם מתקדם. העמותה הציגה את האסטרטגיה, שכללה שיתוף פעולה עם איגוד אונקולוגי וגינקולוגי, איסוף נתוני איכות חיים של מטופלות בישראל, הגשת עדויות מטופלות לגורמי הממשל, וגיוס תמיכת תקשורת – מהלכים שהובילו לכך שהוועדה הציבורית החליטה להכליל את הטיפול בסל התרופות לשנת 2024. מקרה הצלחה זה, שהוצג ב-WCC, אחד מהכנסים היוקרתיים ביותר בתחום.

  • ESMO Congress 2024 (ברצלונה, ספרד) – פוסטר (תקציר 1669P) בנושא "The burden of shame and guilt: Quality of life in patients with cervical intraepithelial neoplasia (CIN) and cervical cancer – A preliminary study". המחקר בוצע בהובלת פרופ' יאירה חממה רז מאוניברסיטת אריאל, ד"ר יעל מייזלס, בר לוי וד"ר זוהר מגן, והתמקד בהבדלים באיכות החיים, ובבושה ובאשמה אשר חוות מטופלות עם סרטן צוואר הרחם וטרום סרטן צוואר הרחם. המחקר הדגיש כי ישנו הבדל באיכות החיים בין חולות סרטן לבין חולות טרום סרטן, אך הוא לא סגניפיגנטי. עוד, המחקר עמד על כך שנשים עם טרום סרטן חוות אשמה ובושה ברמה גבוהה יותר מחולות סרטן, ברמה סגניפיגנטית. המחקר מציע כי התמודדות עם היבטים אלו עשוי לשפר את איכות חיי המטופלות. 

  • ASCO Annual Meeting 2024 (כנס ASCO השנתי 2024) – תקציר שהתקבל לפרסום “Does the most common gynecological cancer have an awareness blind spot? An Israeli preliminary study.”  המחקר בוצע בהובלת בר לוי ופרופ' צבי ואקנין, בשיתוף עם ד"ר זוהר מגן, והתמקד במודעות הציבור לסרטן רירית הרחם בישראל. התקציר פורסם כחלק מתקצירי הכנס בגיליון תוספת של Journal of Clinical Oncology (גיליון 16, 2024). תוצאותיו שופכות אור על פערי מודעות לגבי סרטן גינקולוגי נפוץ זה.

  • ESMO Congress 2023 (מדריד, ספרד) – פוסטר (#1747P): “The need for a better discussion between doctors and patients with regards to fertility preservation and vaginal rehab after anti-cervical cancer treatments.”. התקציר פורסם ב-Annals of Oncology (כרך 34 תוספת 7, אוקטובר 2023). דרך ממצאי הסקר, הודגש הצורך לשלב את נושאי הפוריות והבריאות המינית כחלק בלתי נפרד משיחות הרופא-מטופלת בתכנון טיפולי סרטן צוואר הרחם. נתוני הסקר הדגישו כי רוב הנשים לא קיבלו מידע מספק בנושא שימור פוריות ושיקום תפקוד מיני במהלך ולאחר הטיפול, מה שמבסס את הצורך ביוזמות חינוכיות לרופאים ולמטופלות בתחום זה. הממצאים הראו כי רק כ-58% מהמטופלות זכרו שיחה עם הרופא לגבי שימור פוריות לפני התחלת הטיפול, מה שמדגיש פערי תקשורת שיש לשפר.

 

תחומי עניין מחקריים

להלן תחומי העניין של מכון המחקר בשנים האחרונות:

  • בריאות נשים המתמודדות עם סרטן גינקולוגי

  • התמודדות נשים עם טיפולים שונים במהלך מחלתן

  • למידה של התנהגות בריאות של נשים מתמודדות ומחלימות

  • איכות חייהן של נשים המתמודדות ומחלימות

  • דרכים חדשות למניעה וגילוי מוקדם של ממאירויות גניקולוגיות