כעס
זה מאוד נורמלי והגיוני אם תרגישי כי קיים בך כעס לאחר אבחון סרטן, תוך כדי הטיפול, ואפילו לאחר ההחלמה.
את עשויה להרגיש כעס ותסכול בגלל המון דברים, בניהם – הקושי בהתמודדות עם המחלה וחוסר הוודאות לגבי הסרטן, כעס יכול להתעורר גם כאשר יש הבנה כיצד הסרטן והטיפול שינו או יישנו את השגרה או אורח החיים שלך. המשמעות של האבחון במחלת הסרטן עבורך ועבור משפחתך, יחד עם כל מיני סוגים שונים של פגיעות או הפסדים שהסרטן יכול להביא איתו גם יכולים לעורר כעס עצום. פן נוסף שיכול לעורר בך כעסים הם היחס של הקרובים אליך בכל מה שקשור לאבחון. את עלולה להתאכזב מהדרכים השונות שבהן בני משפחה וחברים הגיבו אליך מאז האבחון שלך, ועל עוד דברים רבים נוספים.
הצורך שנכפה עליך להתמודד עם תופעות הלוואי של הסרטן וטיפוליו עלולים להביא לגרום לתחושת כעס מאוד גדול. תופעות לוואי כמו בעיות שינה, עייפות ותשישות למרות מנוחה, כאב, בחילות או הקאות, ירידה במשקל או עלייה במשקל, איבוד שיער, פריחה או מצבי עור אחרים, ועוד המון מצבים נוספים, שאת צריכה להתמודד איתם – מכעיסים מאוד!! וזה בסדר! את לא לבד בזה, וחשוב לזכור שכעס הוא תגובה רגשית טבעית ומקובלת לחלוטין. את לא צריכה להרגיש אשמה על כך שיש לך רגשות. כעס ורגשות אחרים אינם רעים.ייתכן ותבחרי לבטא את הכעס שלך בדרכים שונות שירגישו נכון עבורך במאמר הזה נציג רעיונות ודרכים שונות להתמודד עם הכעס בתקווה שזה יעזור לך בהתמודדות עם המציאות שנפלה עליך.
אם תדעי לזהות את הרגשות הקשים שלך, ולבטא את הכעס שלך בכנות ובלי להסתיר אותו, , תוכלי לשאוב מכך הרבה אנרגיה וכוח, אשר עשוים לעזור לך להתמודד עם אתגרי הטיפול.
עם זאת, את עלולה למצוא את עצמך מביעה כעס בדרכים שפוגעות בך וביקיריך. אלו יכולות לכלול הימנעות מלהביע את הרגשות הקשים שלך, התנהגות בדרכים שפוגעות באחרים או בעצמך, שימוש לרעה באלכוהול או בסמים, ועוד. צורות התמודדות כזו אינה בריאה לנפש שלך ואף עלולות להוביל לדיכאון. דיכאון זו תופעה נפוצה אצל חולי סרטן, וגם במקרה כזה – יש המון מה לעשות כדי לעזור.
אז, איך תנהלי את הכעס כאשר יש לך סרטן?
- זהי את הכעס שלך והכירי בו. ייתכן שאת פועלת מתוך כעס מבלי להכיר בכך שאת כועסת.
- שקלי אילו רגשות אחרים נמצאים מתחת לכעס. אולי את לא מבינה שאת מסתירה רגשות כואבים אחרים מתחת לכעס. כעס יכול להיות נוח יותר לבטא מאשר פחד או עצב.
- הימנעי מלהוציא את הכעס שלך על אחרים. תכעסי על הגורם עצמו, לא על אנשים אחרים.
- אל תחכו שהכעס יצטבר. הביעי את רגשותייך ברגע שאת מזהה אותם. אם תנסי לשמור אותם "בפנים", סביר יותר שתביעי כעס בצורה לא יעילה בעקבות זאת.
- מצאי דרכים בטוחות לבטא את הכעס שלך. הנה כמה דרכים בהם את יכולה לבטא ולשחרר את הכעס שלך:
- שוחחי עם קרוב/ת משפחה, חבר/ה, או יועצ/ת על הסיבות שמובילות לכעס שלך.
- בצעי פעילות גופנית תוך כדי תחושת הכעס במלוא עוצמתו.
- ניתן גם "לפרוק" על ידי לצעוק בקול רם במכונית או בחדר פרטי.
- חקרי טיפולים משלימים, כגון עיסוי, מוזיקה, אמנות ונשימות עמוקות או טכניקות הרפיה אחרות.
- ניתן לשקול ללכת לייעוץ, ובו ניתן לחקור את הדברים ביחד עם בעל/ת מקצוע. יש המון שאלות רלוונטיות לחקור, כמו, מה מעורר את הכעס שלך? כיצד ניתן להימנע מתגובות הרסניות? איך כדאי לך לבטא את הרגשות שלך? מה הן כמה מיומנויות התמודדות חשובות שיכולות לסייע? ייעוץ מתאים יכול גם לעזור לך להבין האם כעס לטווח ארוך גורם לך לדיכאון. בנוסף, במפגש כזה ניתן להתייחס לבעיות אפשריות אחרות אשר עלולות להיות קשורות לכעס שלך, כגון התמכרות או בעיות במערכות יחסים.
שאלות שכדאי לשאול את הצוות הרפואי שלך
הנה כמה נושאים שמומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי שלך בנוגע כעס.
- האם זה נורמלי לכעוס כל כך כשיש לך סרטן?
- האם יש להם המלצות לדרכי התמודדות עם הכעס שנוצר?
- במידה ובשגרת החיים הקודמת שלך היית מתאמנת כדי "להוציא אנרגיות" ולהירגע. תבררי איתם האם זה בטוח עבורך מבחינה רפואית לעשות את זה גם עכשיו?
- איזה סוג ייעוץ הם מכירים שאולי יכול לעזור לכעס שלך?
- כיצד תוכלי להימנע מלכעוס סביב בן זוגך/בת זוגתך, ילדיך או אחרים, כאשר את ממש כועסת על כך שיש לך סרטן?
- כעסת על בן/בת זוגתך, חבר/ה, רופא/ה, או מישהו אחר בסביבה שלי. אילו דרכים יצירתיות יש כדי להביע התנצלות?
- בן זוגי/בת זוגתי נראה/ת כועס/ת כל הזמן מאז שאובחנת. מה את יכולה לעשות בנידון?
- הילדים שלך כועסים על הסרטן, ואת לא יודעת איך לעזור להם. מה את יכולה לעשות בנידון?
- האם הם יכולים לעזור לך למצוא מישהי אחרת לדבר איתה, שחוותה את סוג הסרטן הזה?
- האם ישנם משאבי תמיכה נוספים שיכולים לעזור לך ולמשפחתך?
אנו עושות כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעות זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות ייעוץ רפואי או המלצה רפואית. אנו מעודדות את מי שחפצה בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים
ניווט מהיר
כתובת למשלוח דואר:
שמואל שניצר 3, תל אביב 6958312