הטיפול בסרטן

ניתוחים

כריתת רחם היא הליך כירורגי להסרת הרחם והיא עשויה להיות מומלצת לנשים המאובחנות עם סרטן צוואר רחם, סרטן שחלות, סרטן החצוצרות, וכמובן סרטן רירית הרחם. אם הסרטן התפשט והגיע לשלב מתקדם, יתכן ויציעו לך לעבור טיפולים כימוטרפיים, לאחריהם יוצע לך הניתוח. 

ישנן מספר טכניקות ופרוצדורות לביצוע כריתת הרחם. הניתוח שתבצעי יהיה תלוי בגודל הגידול שנמצא, גילך, מצבך הרפואי, ותכנון התא המשפחתי שלך:

כריתת רחם תת-טוטאלית
כריתת רחם תת-טואלית כוללת הסרת הגוף הראשי של הרחם והשארת צוואר הרחם במקומו. הליך זה אינו מבוצע לעתים קרובות. אם צוואר הרחם נשאר במקומו, עדיין קיים סיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם ועדיין יהיה צורך בבדיקת צוואר הרחם רגילה.

כריתת רחם מוחלטת
לרוב מוצעת למטופלות שאובחנו עם סרטן רירית הרחם, סרטן השחלה, או למטופלות עם טרום סרטן צוואר הרחם או סרטן צוואר הרחם שסיימו ללדת. במהלך כריתת רחם מלאה, הרחם וצוואר הרחם מוסרים. כריתת רחם מלאה היא בדרך כלל האופציה המועדפת על פני כריתת רחם תת-טוטאלית, שכן הסרת צוואר הרחם פירושה סיכון נמוך יותר לשארית מחלה בניתוח. 

כריתת צוואר הרחם (טרכלקטומי)
אם יש לך טרום סרטן צוואר הרחם או סרטן צוואר הרחם ייתכן שימליצו לך להסיר את צוואר הרחם כדי לעצור את התפשטות הסרטן או הנגעים הטרום סרטניים. אם הסירו את צוואר הרחם, בדיקות הפאפ התקופתיות ידגמו מהנרתיק או הפות.

כריתת השחלות (BSO: בילטרל-סלפינגו-אופורקטומיה)

כריתת שחלות 
בשחלות מיוצרות הביציות, שעוברות אל החצוצרה, מופרות וממשיכות להתפתח ברחם. בגיל המנופאוזה נפסק תהליך הבשלת הביציות ולכן גם נפסקת הוסת. בשחלות עשויות להתפתח מחלות שונות שמחייבות טיפול – כמו סרטן השחלות, אשר מטופל באמצעות ניתוח לכריתת השחלות וכן טיפול סיסטמי כמו כימוטרפיה. 

במקרים שבהם סרטן השחלה מתגלה בגיל צעיר, לעיתים יוחלט על שימור השחלה הבריאה. לצערנו, כאשר מדובר בסרטן השחלה לרוב כורתים את השחלות במלואן, כולל החצוצרות, כדי למנוע אפשרות להתפתחות המחלה גם משארית רקמות שנשארה בגוף לאחר ההליך. במקרה בו לא סיימת את תכנון הילודה שלך, וחלית בסרטן השחלה, אנו ממליצות לך להתייעץ עם גניקולוג מומחה בפוריות. 

כריתת שחלות מניעתית 
המכון הלאומי למצוינות בבריאות וטיפול (NICE) ממליץ להסיר את השחלות והחצוצרות (הטפולות) של אישה רק אם קיים גורם סיכון משמעותי כגון נשאות לגן ה-BRCA. אם יש לך היסטוריה משפחתית של סרטן השחלות או השד או שהינך נשאית של גן ה-BRCA, ייתכן שיומלץ לך להסיר את השחלות והחצוצרות (הטפולות) כדי למנוע ממך לחלות בסרטן בעתיד. חשוב לדבר עם הגניקו-אונקולוג\ית על היתרונות והחסרונות של הסרת השחלות שלך. חלק מהמנתחים ממליצים לבצע כריתת חצוצרות בלבד, משום שהשחלות מייצרות מספר הורמונים נשיים שיכולים לסייע בהגנה מפני בעיות בריאות כגון עצמות חלשות (אוסטיאופורוזיס). כמו כן, לשחלות תפקיד בתחושות התשוקה והנאה מינית.

ניתוח לפרוסקופי
ניתוח לפרוסקופי ידוע גם כניתוח חור מנעול. זוהי הדרך המועדפת להסיר את האיברים והרקמות שמסביב של מערכת הרבייה. במהלך ההליך, צינור קטן המכיל טלסקופ (לפרוסקופ) ומצלמת וידאו זעירה יוכנס דרך חתך קטן בבטן שלך. זה מאפשר למנתח לראות את האיברים הפנימיים שלך. לאחר מכן מוחדרים מכשירים דרך חתכים קטנים אחרים בבטן או בנרתיק שלך כדי להסיר את הרחם, צוואר הרחם וכל חלק אחר של מערכת הרבייה.

ניתוח נרתיקי (VNOTE)
במהלך כריתת רחם נרתיקית, הרחם וצוואר הרחם מוסרים דרך חתך שנעשה בחלק העליון של הנרתיק. מכשירי ניתוח מיוחדים מוחדרים לנרתיק על מנת לנתק את הרחם מהרצועות המחזיקות אותו במקומו. לאחר הוצאת הרחם וצוואר הרחם, החתך יתפור. ביצוע הפעולה נמשך בדרך כלל כשעה. פעולה זו פחות פולשנית וכרוכה בשהייה קצרה יותר בבית החולים. גם זמן ההחלמה נוטה להיות מהיר יותר.

ניתוח באמצעות פתיחת דופן הבטן (ניתוח בגישה פתוחה)
במהלך ניתוח זה ייעשה חתך בבטן, אופקית לאורך קו הביקיני שלך, או אנכית מהטבור שלך לקו הביקיני. ניתוח בגישה פתוחה עשוי להיות מומלץ אם הגידול באגן לא ניתן להסרה דרך הנרתיק. 

פגשי את הרופא\ה מרדים\ה טרם הניתוח  – ניתן לבקש את השירות במרפאת "טרום ניתוח". ניתן לשוחח עם המרדים\ה על ההתאוששות מההרדמה המלאה ולשאול בדבר הנחיות צום.

בררי עם המנתח\ת בדבר משך ההחלמה הצפוי לך – ההחלמה מניתוח נרתיקי איננה זהה להחלמה מניתוח בגישה פתוחה. חשוב לקבל את מלוא המידע מהמנתח\ת על מנת להיערך בהתאם לזמן ההחלמה הצפוי.

בררי האם צריך להסיר לק ג'ל / תכשיטים טרם הניתוח. 

בררי האם צריך להביא תרופות קבועות לאשפוז? לרוב מומלץ להביא לאשפוז תרופות קבועות שהנך נוטל בקביעות בבית. 

בררי האם ישנן הנחיות רחצה מיוחדות טרם הניתוח.

תהיי מחוברת לקטטר שתן – צינור קטן שמנקז שתן משלפוחית השתן שלך לתוך שקית איסוף.

יכול להיות שתהיה צינורית ניקוז בבטן – צינורות אלה בדרך כלל נשארים במקומם מספר ימים עד שמוסרים. 

יתכן והוכנס פס גאזה לנרתיקך (אם עברת כריתת רחם נרתיקית) אשר יוסר כ-24 שעות לאחר הניתוח.

עצירות – לאחר ניתוח, עצירות היא תופעת לוואי שכיחה מאוד. זה אמנם לא תמיד קורה, אבל בהחלט צריכים להביא בחשבון את האופציה של התפתחות עצירות כתוצאה מניתוח. העצירות הזו עשויה להתבטא בקושי וכאב ביציאות, פחות מ3 יציאות בשבוע, מרקם צואה יבש וגושי. אם את חווה עצירות – חשוב מאוד לשתף את הצוות הסיעודי ואת רופאייך, משום שעלייך לתת צואה טרם השחרור מבית החולים.

למחרת הניתוח, יעודדו אותך לצאת להליכה קצרה, מתוך מטרה להזרים את הדם ולהפחית את הסיכון להיווצרות סיבוכים כגון קרישי דם ברגליים (פקקת ורידים עמוקים). פיזיותרפיסט עשוי להראות לך איך לעשות כמה תרגילים כדי לעזור לתנועתיות שלך.
רצוי לבקש הפנייה לפזיוטרפיה לרצפת האגן על מנת לתרגל את שרירי רצפת האגן כדי לעזור בהתאוששות.

תפרים מוסרים לרוב 5 עד 7 ימים לאחר הניתוח.

​ייתכן שתתבקשי להגיע בעוד 4 עד 6 שבועות לביקורת אצל הרופא\ה המנתח\ת.

התאוששות מלאה לאחר ניתוח פתיחת בטן לוקחת בערך 6 עד 8 שבועות, וזמני ההחלמה לרוב קצרים יותר לאחר כריתת רחם נרתיקית או לפרוסקופית. בזמן הזה כדאי לנוח כמה שיותר ולא להרים שום דבר כבד, שרירי הבטן והרקמות שמסביב צריכים זמן להחלים.
בקשי הנחיות מדויקות מרופאייך!

אם את גרה לבד, חשוב לציין זאת בבית החולים, לבקש לשוחח עם העו"ס של המחלקה, ולהגיש בקשה לשירותים מיוחדים בביטוח הלאומי.

רשימה זו הורכבה מהמלצות של נשים מהקהילות שלנו:

כל יום זה משתפר וכל יום לא דומה לאחר מבחינת ההחלמה…

  • כדאי לברר עם המנתח לכמה זמן אישפוז להתארגן כדי להכין את בני הבית בהתאם
  • הייתי 6 ימים בבית חולים הצלחתי לאכול קצת רק ביום השלישי יומיים ראשונים לא כל כך.
  • תמרים ושזיפים (תודו לי אחכ)!
  • בגדים נוחים וחמים קר בבית חולים
  • שמלה טוניקה / משוחררת ומאווררת – לשיחרור
  • חלוק – חלוק בית חולים הכי נח
  • נעלי בית נעימות שקל להחליק לתוכן בלי עזרה
  • הפיג'מה של הבית חולים הייתה לי הכי נוחה
  • מגבות גוף ופנים
  • מסכת שינה (עזר לי מאוד)
  • אטמי אוזניים (האשה לידי נחרה בלילה)
  • גרביים חמות
  • כפכפים -כפכף נוח להליכות אחרי שמתאמנים (פחות האוואינס)
  • שמיכה או כרית אהובים, שמיכה מהבית כירבולית נעימה
  • חגורת בטן מומלץ (לא ביום יומיים הראשונים) להתייעץ עם הרופא
  • ספרים, מגזינים, ספר צביעה וטושים
  • מטען (שכחתי ולא כדאי)
  • אוזניות – אוזניות שמתחברות לטלויזיה של בית החולים
  • שפתון נגד יובש
  • בקבוק שתייה למלא מים -קשיות
  • כלי רחצה
  • טיפוח – לפעמים אחר שיוצאים מהשוק הראשוני של הניתוח בא לך לחזור לעצמך להרגיש אנושית ונשית אז קצת בושם וקרם פנים ואולי אודם בקטנה זה מה שאני עשיתי.
  • סבון ושמפו מהבית
  • כל דבר שעושה טוב על הלב – סבון עם ריח טוב, קרמים, שוקולדים, מוזיקה…
  • סבלנות ורצון לקבל עזרה. בעיקרון כל מה שעושה כיף קצת.