עדכונים מכנס האיגוד האירופי לגינקולוגיה האונקולוגית (ESGO) 2025
עדויות של מטופלות ישראליות שאובחנו עם סרטן רירית הרחם הציגו מגמה שלפגיעה בתפקוד המיני לאחר הטיפולים. התוצאה: הרופאים ילוו את המחלימות בתחום המיניות וידברו על תופעות גיל המעבר.
בשבוע שעבר התקיים ברומא הקונגרס השנתי של האיגוד האירופי לגינקו-אונקולוגיה ESGO 2025 ברומא, איטליה. זהו הכנס המוביל באירופה לגינקולוגיה אונקולוגית בו משתתפים אלפי רופאים מכל רחבי העולם. במסגרת הכנס, מוצגים מדי שנה הטיפולים והחידושים הטכנולוגיים בתחום מחלות הסרטן הגניקולוגי וכן התפרסמו ההמלצות הרפואיות החדשות עבור המטופלות.
בכנס השתתפו למעלה מ-3,800 מומחים מ-115 מדינות רופאים רפואיים, המעורבים בטיפולים רפואיים, בניהם גם לקחה חלק משלחת ישראלית של כ-50 רופאות ורופאים ישראליים מכלל בתי החולים בארץ, על מנת ללמוד ולהביא את הרפואה והטכנולוגיות המתקדמות ביותר לחדרי הניתוח בבתי החולים בישראל.
במהלך הכנס פורסמו ההנחיות המעודכנות לטיפול בנשים המתמודדות עם סרטן רירית הרחם, לאחר תהליך עדכון שארך כשנה וחצי וכלל כ-25 מומחים מרחבי העולם, ביניהם בר לוי, מנכ"לית העמותה. בר היא ה-patient advocate הראשונה באירופה שלקחה חלק בוועדה שאחראית על עדכון ההנחיות הקליניות, והייתה אמונה ביחד עם רופאים נוספים על עדכון פרק ההחלמה.
בין העדכונים המשמעותיים שהוצגו בכנס:
· הנחיות מעודכנות למניעה ולגילוי מוקדם של סרטן גינקולוגי.
· הנחיות לניהול הטיפול בסרטן גינקולוגי בזמן הריון.
· שילוב בינה מלאכותית בהליכי האבחנה והזיהוי של נקודות בטיחות, כלומר נקודות הבטיחות במהלך התערבות כירורגית.
· וכן כאמור ההנחיות המעודכנות לטיפול בסרטן ריריתהרחם, אשר היו גולת הכותרת של כנס זה.
בנוסף, בסוף השבוע התקיים אירוע חגיגי בהובלת העמותה, בו נכחו כ-45 רופאות ורופאים בכירים וכן פרופסורים בינלאומיים ממובילי הגינקולוגיה האונקולוגית בעולם.
במהלך הערב הוצגה תכנית העבודה של העמותה לשנת 2025, דנו בשיפור איכות חייהן של מטופלות ישראליות לאור פרסום הטיפולים והתרופות שנכנסו במסגרת סל הבריאות, וכן באתגרים ובסוגיית מודעות הציבור.
פרופ' צבי ואקנין, יו"ר החברה לגינקולוגיה אונקולוגית ומנהל היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית סיפר:
"בסרטן רירית הרחם הוצגו כללים המנסים להתאים המלצות לטיפול לפי שלבי המחלה החדשים, המבוססים על בדיקות מתקדמות (שנכנסו לסל בישראל). הכללים הללו יפורסמו ויופצו בקרוב, ואנו הרופאים העוסקים בתחום, לצד העמותה נצטרך ללמוד אותן לעומק וליישם אותם במסגרת הרפואה בארץ. שמחנו לראות שהטיפולים השונים והבדיקות השונות בחזית זו, כבר נמצאים בסל בארץ, וחלקן הוכנסו ממש בסל הנוכחי."
ד"ר גבי הרן, מנהל המערך לרפואת נשים וגינקואונקולוגיה באסותא מרכזים רפואיים, שיתף אותנו על העתיד לבוא בתחום:
"בפברואר השנה, נפגשנו ברומא בכנס השנתי של ה-ESGO, לשמוע חידושים ועדכונים בתחומנו. אני מודה – לפעמים בתום הנסיעה, נראה שביזבזנו שבוע. כדברי המשוררת – אין חדש תחת השמש. והנה, דווקא הפעם – הופתענו מאוד לטובה. רומא חייכה אלינו ואל המטופלות שלנו עם שלל חדשות וחידושים. מפאת קוצר הנייר והגלילה, אביא בפניכן רק את חלקן:
כמה מוזר לגלות סרטן ברחם – עוד לפני שהוא מתגלה
יש דברים שהפכו להיות בדיחה של גינקולוגים- כמו נשים שבטוחות שאפשר לגלות הכל בפאפ. דברים שנשמעים כמעט בלתי אפשריים, כמו גילוי של ממאירות אחת בבדיקה שנועדה בכלל לממאירות אחרת. בלתי אפשריים- עד שהם קורים. כמו הרגע הזה שבו מישהו חושב לעצמו "מה אם אפשר לזהות סרטן שחלה וביטוי סרטני של רירית הרחם דרך בדיקה שגרתית של צוואר הרחם?" – וכמה שנים אחר כך, הרעיון עוד יתהווה למציאות. ברומא הוצגו מחקרים שמראים שאפשר לזהות DNA סרטני של סרטן הרחם והשחלה בבדיקת פאפ. כן, אותה בדיקה שגרתית שנועדה בכלל לאיתור שינויים טרום-סרטניים בצוואר הרחם. מסתבר שהתאים שנאספים בצוואר מכילים מידע גנטי שיכול לרמוז על מחלה שנמצאת בכלל במקום אחר – ברחם או אפילו בשחלות.
איך זה יכול לשנות את כללי המשחק?
סרטן שחלה הוא מחלה חמקמקה. אין לו תסמינים מוקדמים ברורים, ולכן רוב הנשים מאובחנות בשלב מתקדם. אבל אם בדיקה פשוטה כמו פאפ תוכל לאותת על חשד כבר בשלבים הראשונים – זה פוטנציאלית מציל חיים.
מה אם נוכל להפחית את הסיבוכים בניתוחי סרטן שחלה?
בשנים האחרונות הפכה כריתת בלוטת הזקיף לסטנדרט בטיפול בסרטן רירית הרחם. במקום להוציא את כל בלוטות הלימפה ולגרום לסיבוכים מיותרים, כורתים רק את הבלוטה הראשונה שמנקזת את הגידול, וכך יודעים אם המחלה התפשטה. עכשיו הרעיון הזה מגיע גם לסרטן השחלה.
במחקרים ראשונים שנערכו, נראה שאפשר להשתמש בטכניקה דומה גם כאן – ולהימנע מהוצאה נרחבת של בלוטות לימפה שאין בהן מחלה. מדובר בגישה שיכולה להפחית תופעות לוואי כמו לימפאדמה (נפיחות כרונית), להפוך את ההתאוששות לקלה יותר ולשפר את איכות החיים של המטופלות.
הפעם הקול של המטופלות היה חלק מהכנס
כבר שנים אנחנו מדברים על רפואה מותאמת אישית, על כך שהמטופלת צריכה להיות במרכז. אבל השנה, זה לא היה רק דיבור. בפעם הראשונה בכנס מטופלות לקחו חלק פעיל בקביעת ההנחיות לטיפול ובדיונים על דירוג הממאירות!
בסשן שעסק בטיפול בסרטן צוואר הרחם בהריון למשל, לא רק רופאים ישבו על הבמה – אלא גם אישה שהחלימה מסרטן צוואר הרחם בזמן הריונה. כשהיא סיפרה את סיפור ההתמודדות שלה, היה ברור שזה רגע של שינוי. כי רפואה זה לא רק מחקרים – זה אנשים, זה סיפורים, זה חיים שלמים שמשתנים.
וגם כשדיברנו על הדירוג החדש של סרטן רירית הרחם, שהתעדכן עכשיו בהתאם לפרופיל הגנטי של הגידולים, זה לא נעשה רק בשפה של פתולוגים ואונקולוגים. בר שלנו, כנציגת עמותת המטופלות, ישבה שם ועזרה לעצב את השפה שבה הדירוג יוצג – כך שהוא יהיה מובן גם למי שלא מגיעה מהתחום.
אז מה עכשיו?
המחקרים האלו עדיין לא שינו את הפרקטיקה, אבל הם מסמנים כיוון ברור: אנחנו הולכים לעידן שבו אבחון מוקדם של סרטן גינקולוגי יהיה פשוט יותר, הניתוחים יהיו מדויקים יותר, והמטופלות – סוף סוף – יהיו חלק מהשיח הרפואי עצמו. וכמו כל דבר ברפואה, גם כאן אני בטוח שיום אחד זה ירגיש לנו רגיל. אולי אפילו מובן מאליו. אבל כרגע, אני פשוט עוצר לרגע, מסתכל על החידושים האלה וחושב: כמה מוזר זה לראות את העתיד מגיע – ולדעת שהוא כבר כמעט כאן."



אנו עושות כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעות זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות ייעוץ רפואי או המלצה רפואית. אנו מעודדות את מי שחפצה בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים
ניווט מהיר
כתובת למשלוח דואר:
שמואל שניצר 3, תל אביב 6958312